Poate n-ar trebui să accepți jobul ăla

Nu de puține ori vine către noi o frază despre care, într-un mod cât se poate de politicos, am putea să spunem că este enervantă: „Sunt la început, așa că accept orice job, pentru experiență.”

Desigur, de dragul experienței suntem în stare să facem multe, chiar și să acceptăm joburi unde nu ne regăsim absolut deloc, în speranța că într-o zi va fi mai bine, CV-ul mai bogat și angajatorul mai simpatic. Totuși, în goana asta după experiență, să avem grijă să nu ne autosabotăm, da?

Să dezvoltăm.

Chiar acumulezi experiență, pe bune?

Mai întâi, vom presupune că jobul de compromis este în domeniul în care dorești să faci carieră. Eliminăm din start joburile care nu au nici o legătură cu tine, cu ceea ce îți place, cu ceea ce studiezi, cu ceea ce ți-ai dori să faci când vei fi mare.

Totuși, înainte să accepți jobul ăla, asigură-te că înțelegi bine ce înseamnă „domeniu”, că nu-i dai o definiție mult prea largă. De exemplu, dacă ție ți-ar plăcea să fii Fullstack Developer și accepți să te angajezi ca Help Desk Support, atunci ai o mică problemă de strategie: în timp, în calitate de Help Desk Support, vei ajunge să te specializezi pe chestiuni precum comunicarea interpersonală și să cunoști în profunzime produsul pentru care oferi suport. Așa că vei rămâne în urmă la capitolul „Fullstack Developer”.

S-ar putea, totuși, să fii norocos și să constați că îți place mai mult să fii Help Desk Support decât Fullstack Developer, dar ce ne facem dacă nu ești?

E posibil să ratezi oportunități

De multe ori, atunci când reușesc să se angajeze, oamenii își strâng antenele, ratând oportunități. Iar dacă jobul de compromis este destul de călduț și confortabil, șansele să-ți pierzi motivația de a fi într-o permanentă alertă cu privire la alte oferte sunt destul de mari.

În plus, dacă rămâi suficient de mult cu jobul de compromis, în momentul în care vei dori, totuși, să-l schimbi, e posibil să te trezești căutând joburi la fel; de compromis, adică. Pentru că intri într-un cerc al confortului de unde trebuie să fii tare curajos pentru a ieși.

Cât de bine-i face sufletului?

S-ar putea să fii un om pragmatic, să judeci lucrurile la rece, să ai un plan bine calculat și, prin urmare, să nu iei în calcul componenta „suflet” înainte de a accepta jobul ăla. Dar noi suntem aici să-ți amintim de această componentă ce poate juca un rol foarte important, mai ales atunci când este deranjată.

Un om care face prea mult timp ceva ce nu-i place ajunge să fie foarte nefericit. Iar dacă vrei să știi cât de importantă este fericirea la locul de muncă, atunci te încurajăm să te uiți peste articolul ăsta.

Acestea fiind spuse, mai uită-te o dată peste oferta pe care ai primit-o. De data aceasta cu sinceritate. Iar dacă vrei să treci printr-un proces fain de recrutare, unul pe bune, atunci poate ne contactezi pe noi. Just saying :).