Există ceva mai important decât experiența profesională din CV. Știi ce?

Zeci de ani, oamenii au crezut că experiența din CV este totul. Sau, în fine, cea mai importantă. Generații întregi de companii au angajat oameni doar pe baza experiențelor profesionale. Până într-o zi când cineva și-a dat seama că experiența nu e totul și că există ceva mult mai important. Ceva care face diferența între angajați și care ar trebui să primeze atunci când o companie angajează oameni noi. Despre ce este vorba? Păi, hai să îți spunem o poveste ca să înțelegi mai bine, că doar tuturor ne plac poveștile!

 

A fost odată un fermier indian care devenise prea bătrân să se mai ocupe de ferma lui. Așa că a venit momentul în care trebuia să lase ferma pe mâinile unuia dintre cei doi fii ai săi. I-a chemat pe amândoi și le-a spus:

„Voi lăsa ferma fiului mai mic.”

Bineînțeles, fiul cel mare s-a supărat, pentru că, așa cum ne-a obișnuit istoria și toate poveștile ei, cel mai mare dintre fii primește toate lucrurile bune din poveste: fata, castelul și, bineînțeles, moștenirea. Ca să îl liniștească și ca să îi explice de ce a făcut această alegere, tatăl îi spune fiului cel mare:

„Bine. Vreau să faci ceva pentru mine. Avem nevoie de mai multe rezerve. Poți să te duci la ferma lui Cibi să vezi dacă are ceva vaci de vânzare?”

Fiul cel mare, vrând să primească el ferma, se duce unde a fost trimis, află informația, vine înapoi la tatăl său și îi spune:

„Tată, Cibi are 6 vaci de vânzare.”

Tatăl i-a mulțumit, apoi s-a dus la fiul cel mic și i-a spus:

„ Vreau să faci ceva pentru mine. Avem nevoie de mai multe rezerve. Poți să te duci la ferma lui Cibi să vezi dacă are ceva vaci de vânzare?”

Fiul cel mic s-a dus la ferma lui Cibi, a aflat informația, vine înapoi la tatăl lui și îi spune:

„Tată, Cibi are 6 vaci de vânzare. Fiecare vacă costă 2.000 de rupee. Dacă ne decidem să mai cumpărăm 6, Cibi spune că poate să ne dea o reducere de 100 de rupee. De asemenea, săptămâna viitoare primește niște vaci speciale, așa că, dacă nu e grabă, mai bine așteptăm. Dar dacă ai nevoie de ele urgent, Cibi spune că le poate livra mâine.”

Tatăl îi mulțumește cu zâmbetul pe buze fiului cel mic, apoi se întoarce către fiul cel mare și îi spune:

„Vezi? De asta fratele tău mai mic primește ferma.”

 

Cred că ți-ai dat deja seama de diferența majoră dintre cei doi frați și ce anume l-a determinat pe tată să îi dea ferma celui mai mic dintre ei. Fiul cel mare s-a comportat ca majoritatea angajaților obișnuiți: a făcut ceea ce i s-a cerut. A îndeplinit un task, fără să se implice, fără să aibă inițiativă, fără să îi pese cu adevărat de întreaga situație, nu doar de acea sarcină pe care o avea de îndeplinit.

Fiul cel mic din povestea noastră este tipul angajatului de succes, cel care are inițiativă, care se implică, care pune întrebări, face recomandări, își oferă ajutorul, își susține ideile și contribuie la bunul mers al proiectelor.

Fiul cel mare reprezintă tipul angajatului care rămâne în zona lui de confort, de siguranță, de lipsă de risc. Dar riscul poate veni ușor pe altă cale, pentru că acești oameni sunt cei care sunt înlocuiți primii când vine vorba de schimbări de personal.

Așa că e momentul să îți faci propria analiză și să te întrebi care dintre cei doi frați ești tu: cel care face lucrurile doar pentru că trebuie să fie făcute sau cel care va primi „ferma”?

Foto: Huffington Post