Poza din CV – un moft sau o necesitate? Cum ne alegem corect poza din CV?

 

Prima legătură pe care recrutorul o creează cu tine este poza din CV. Este prima idee pe care și-o formează despre tine și în funcție de asta specialistul poate hotărî dacă te cheamă sau nu la interviu.

Indicat este să apelezi la o fotografie care să-i permită recrutorului să îți vadă fața și mai important decât atât, să o actualizezi permanent. Nu-i crea așteptări false recrutorului și asigură-te că poza ta este actuală. Poza de acum 3 ani nu este cea mai înțeleaptă alegere.

Este dovedit faptul că în multe situații experiența candidatului nu mai reprezintă un prim criteriu de selecție, atunci când jobul presupune o interacțiune constantă cu publicul. S-ar putea aici ca un chip plăcut, zâmbitor și prietenos să aibă un avantaj în fața unuia mai puțin simpatic.

 

5 sfaturi mici, pentru rezultate mari

  • Pune-ți în evidență chipul, apelând la o fotografie de tip pașaport. Nu mizăm pe varianta propriu-zisă a pozei de pașaport sau a actului de identitate, deoarece acolo suntem nevoiți să fim serioși. Spre deosebire de aceasta, în poza din CV putem schița un mic zâmbet. Încearcă să transmiți o atitudine pozitivă, să arăți că ești o persoană plăcută, comunicativă și dornică să înveți.
  • Ferește-te de pozele tip selfie. Calitatea pozei este un criteriu pe care trebuie să pui puțin accent. Alege cadrul înțelept și asigură-te că lumina te ajută în această ecuație. Un selfie în miez de noapte cu lumina albastră ce atârnă pe pereții camerei tale nu este nicidecum alegerea potrivită. Nu trebuie să apelezi neapărat la un studio foto, însă mai multă atenție detaliilor contează. Poate profesionistul în resurse umane va crede că ești o persoană superficială, care nu acordă atenție detaliilor și va considera că ai putea avea aceeași atitudine și la viitorul job.
  • Și vestimentația are un rol important. Așadar, alege-ți hainele cu atenție. Cel mai simplu stil la care poți apela și pe care îl poți aborda este cel office. O cămașă în nuanțe neutre: bej, gri, maro, bleu, kaki, alb sau negru, este o variantă cât se poate de bună. De evitat pozele de la evenimentele de familie. Nu ne decupăm dintr-o altă fotografie în care ne place cum am ieșit, încercăm să facem una nouă. De asemenea, evită pozele de grup. Nu-l lăsa pe recrutor să-și dea seama cine ești.
  • Fără accesorii impozante. O pereche de cercei finuți sau un colier minimalist este o alegere bună. Fără pălării, ochelari sau cercei mari, care să nu-i permită recrutorului să te vadă. Pe el nu-l interesează pălăria din fetru sau brand-ul ochelarilor tăi, ci el vrea să te vadă. 
  • Draga noastră, nu te machia excesiv. Apelează la un machiaj simplu, în culori neutre. Puțin rimel, un fard ușor și puțin ruj nude va fi suficient pentru o fotografie profesionistă.

 

Dedică mai mult timp alegerii pozei potrivite. Poate părea un detaliu nesemnificativ la început, însă este unul dintre cele mai importante criterii după care angajatorul te cheamă la interviu.

Pentru mai multe informații legate de realizarea CV-ului și alte materiale adiacente, intră pe site-ul nostru.

 

P.S. avem și multe oportunități pentru tine acolo. Trage un ochi!