Cum să scrii corect e-mailul în care îți trimiți CV-ul de angajare

Te-ai fi gândit vreodată că e-mail-ul în care îți trimiți CV-ul este atât de important? Nu? Nu îți face griji, te ajutăm noi în acest sens și îți prezentăm în pași mici ceea ce trebuie să faci.
Știm bine că atunci când vrem să aplicăm pentru o anumită poziție într-o companie trebuie să trimitem un CV către angajator. Acest CV, indiferent de modalitatea în care l-ați realizat, trebuie trimis printr-un e-mail. Acesta din urmă reprezintă prima ta interacțiune cu angajatorul și este important să te asiguri că va fi citit.

În altă ordine de idei, e-mailul de angajare este un instrument de marketing care demonstrează calificările tale. De asemenea, în momentul în care trimiți CV-ul către o companie citește cu atenție cerințele acesteia. Pot fi instrucțiuni specifice precum:

 • Trimiterea CV-ului într-un anumit format;
 • Trimiterea CV-ului video;
 • Includerea unei scrisori de intenție ca anexă;
 • Folosirea unui anumit subiect pentru e-mail.

Dacă angajatorul nu precizează cum ar trebui să ajungă CV-ul la el și ce ar trebui să mai conțină e-mail-ul, atunci poți urma  o structură proprie în  realizarea acestuia.

Noi te ajutăm cu câteva sfaturi în redactarea acestuia care credem că îți vor fi de folos.

 

 • E-mail-ul să fie cât mai concentrat 

Este de ajuns să te prezinți, să explici care este motivul pentru care trimiți e-mailul și să menționezi ceea ce ai anexat. În final, poți apela la o formă de salut călduroasă, dar totuși profesională.

 

 • Asigură-te că verifici cu mare precizie și atenție textul și atașamentele

Greșelile de scriere și ortografie te pot trage considerabil în jos. Un sfat ar fi să le dai unui camarad în verificare sau să treci documentele printr-un verificator automat. Cert este că trebuie să fii atent.

 

 • Ai grijă la adresa de e-mail pe care o utilizezi

De preferat ar fi să mizezi pe o adresă profesională, nu pe adresa realizată în perioada gimnaziului „alexutza.kiss@gmail.com”. Folosește o adresă de e-mail care să conțină numele tău. Dacă nu complet, atunci parțial, dar nu îl lăsa pe angajator să descifreze cine esți pentru că nu o va face, iar e-mailul tău va trece prin dureroasa experiență de a fi necitit și eventual chiar șters.

 

 • Încearcă varianta test

Varianta test presupune trimiterea e-mail-ului către tine sau către un amic pentru a te asigura că formatarea este corectă și că toate documentele pe care le-ai atașat se deschid corespunzător. 

 

Sunt șase puncte mari și late pe care trebuie să le incluzi în e-mail-ul de angajare și crede-ne că mare succes vei mai avea:

 

 1. Subiectul e-mail-ului să fie scurt și cât mai clar

Subiectul trebuie să comunice exact cine esți, cu ce scop transmiți e-mailul, fără ca angajatorul sa fie nevoit să îl deschidă. Anagajatorii în general investesc puțin timp pentru a scana un CV, iar dacă li se pare interesant îl pun deoparte, de aceea bine să te asiguri că subiectul este clar și precis astfel încât să nu treci neobservat. Subiectul ar trebui să includă numele postului și numele tău. 

 

Sugestie

CV Java Developer – Nume și Prenume

Job Business Analysis – Nume și Prenume

 

 1. Să alegi o formă de salut potrivită

Poți să faci un research înainte pentru a vedea la cine ar trebui să ajungă e-mail-ul pentru a fi mai ușor să alegi o formulă de salut specifică. În cazul în care nu găsești aceste informații, poți apela la o formă generală și nu este nimic greșit în asta. Dar să nu lipsească!

 

 1. Primul paragraf al e-mail-ului

Pe lângă premisele prin care te prezinți, în primul paragraf, este esențial să integrezi intenția pentru care îi scrii angajatorului. Poți adăuga aici cum ai aflat de oferta de job, pe ce site ai văzut anunțul, data la care ai văzut etc. 

 

 1. Cuprinsul

În a doua parte a e-mail-ului poți include un scurt pitch despre candidatura ta. Poți atinge topicuri precum: de ce ai fi potrivit pentru job, cu ce vii tu nou în companie, poți evidenția și responsabilitățile pe care le-ai avut până în momentul actual la celelalte joburi și poți contura și realizările tale. Fii atent să nu îți treci toate informațiile din CV aici, ci să faci un sumar bine gândit și scris, cât să atingi punctele esențiale și de interes.

 

 1. Paragraful final

Spațiul final poate fi utilizat pentru mulțumirile de rigoare, pentru că destinatarii au luat în considerare cererea ta, alături de mențiunea că ai atașat CV-ul și eventualele anexe.

 

 1. Semnătura trebuie integrată în final

Recomandat ar fi ca în finalul mesajului să atașezi și semnătura care să conțină și informațiile tale de contact. Acestea vin în ajutorul recrutorului să ia legătura cu tine. Ce poți adăuga aici: numele, adresa de e-mail, număr de telefon și profilul de LinkedIn (în cazul în care ai unul).

 

Exemplu de email 

Subiect: CV Automation Tester – Adrian Gheorgiaș

Stimate Director de Angajare,

 

Anunțul dumneavoastră postat în cursul săptămânii trecute pe platforma LinkedIn pentru un backend developer mi-a stârnit interesul. Descrierea responsabilităților menționate în job description se potrivesc cu experiența mea și, așadar, sunt încântat să vă trimit CV-ul pentru a-mi lua în considerare aplicația.

În poziția mea de automation tester din cadrul companiei Elias (fictiv), m-am ocupat de analizarea cerințelor utilizatorilor, am proiectat, dezvoltat, întreținut și extins scripturi de automatizare folosind diverse cadre și limbaje de programare și eram responsabil de detectarea defectelor și neconcordanțelor software-urilor. De asemenea, m-am ocupat de evaluarea rezultatelor testului și am efectuat rapoarte periodice ale testelor.

CV-ul meu este anexat. Dacă vă pot oferi informații suplimentare despre experiența mea și calificările mele, vă rog să mă anunțați.

Aștept cu nerăbdare să ne auzim. Mulțumesc că ați luat în considerare solicitarea mea.

 

Cu sinceritate,

Adrian Gheorghiaș

adrian.gheorghias@gmail.com

074679463

URL LinkedIn

 

Acum că știi cum se redactează, așteptăm e-mailul tău și CV-ul atașat pentru pozițiile ce așteaptă să fie ocupate.