Dă undă verde schimbărilor

Între acțiune și inacțiune este o linie subțire pe care este necesar să o treci uneori. De preferat, de la dreapta spre stânga. A acționa înseamnă a întreprinde, iar această muncă conduce  la o schimbare sau la îmbunătățirea propriei persoane. Suntem supuși zilnic acestui cerc continuu de a acționa constant, iar acest lucru reprezintă antidotul perfect la rezistența împotriva schimbării.

Trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi suntem reticenți la schimbare, deoarece nu vrem să părăsim zona de confort. Noi le-am numi limite pe care, de cele mai multe ori, oamenii și le pun singuri. În momentul în care te simți confortabil într-un loc, ar trebui să-ți dea puțin de gândit. Acest confort te poate face să stagnezi. Încearcă să faci și altceva decât ceea ce știi deja să faci fără pic de efort. Uneori, confortul nu este neapărat sănătos. Trebuie constant să acționezi în direcții pe care nu ți-ai fi imaginat că te-ai îndrepta. Trebuie să te împiedici,  să-ți julești genunchii, să te ridici și să încerci iar și iar.

Într-adevăr, schimbările ne dau fiori. Doar gândul de a face altceva ne înspăimântă și este normal. Este ceva nou, nedeslușit, dar nu înspăimântător. Acceptă că schimbările se întâmplă indiferent dacă ne dorim sau nu. Tu însuți ești supus neîntrerupt schimbării. Chiar dacă nu vrei să fii conștient de acest lucru, schimbarea are loc. Chiar și acum. În timp ce parcurgi acest text, circa 50 de milioane de celule din corpul tău au fost înlocuite de altele noi, încât celelalte au murit.

Caută oportunități care să te ajută să crești și să te dezvolți atât profesional, cât și personal. De regulă, comoditatea este cea care îi determină pe oameni să nu accepte schimbarea. Aici se alătură și vârsta sau teama. Frica de a opune rezistență realității te oprește din a acționa. Oricare ar fi motivul tău, este esențial să lucrezi la atitudinea ta față de ideea de schimbare. A conștientiza că oricum totul se schimbă și că nu ai cum să oprești asta indiferent de ceea ce ai face, te ajută extrem de mult. Conștientizarea este un pas important. Noi credem că teama este cea care îi determină pe oameni să nu încerce. Teama de a pierde, de a da greș sau de a nu fi suficient de bun. Despre cea din urmă am spune că apare de regulă la locul de muncă. „Nu încerc să abordez altfel problema.” „Mai bine rămân cu această funcție, nu vreau să cresc în grad.”„ Cred că jobul actual îmi satisface nevoile, nu încerc în altă parte chiar dacă mi se pare tentant.”

Realizează că schimbarea înseamnă evoluție și frumos. Dă-ți o șansă să fii mai bun, să crești, să te dezvolți. Nu fi dependent de „confortul de acasă”.

Cum facem asta? Ei bine, urmând niște pași simpli.

 

Pasul 1

Gândește-te că poate o schimbare ar reprezenta un update necesar

Schimbarea este și va fi întotdeauna un update necesar, însă trebuie să vezi dacă aici și acum. Momentul este importat și, de aceea, trebuie să fii prudent și lucid. Dacă vrei să te muți într-un alt oraș, trebuie să ai în vedere dacă îți permiți asta, dacă lași lucruri neterminate în urmă ș.a.m.d. Dacă este o schimbare de mici proporții, go for it, dar pentru o schimbare precum cea creionată mai sus sau de pildă schimbarea jobului, trebuie să iei în calcul mai mulți  factori. Este important să îți menții dorința și să acționezi când ai totul sub control.

Pasul 2

Caută să acționezi pentru a face schimbarea să se întâmple

Dacă decizi că e vremea schimbărilor într-o anumită direcție, nu aștepta ca aceasta să se întâmple ca pocnind din degete. Procesul este mai îndelung de atât, iar pentru a te asigura că se întâmplă, trebuie să acționezi. Schimbările mari au nevoie de pași mari, de muncă și dedicare. Odată ce ai intrat în proces și l-ai acceptat, totul devine mai simplu și natural.

Pasul 3

Gândește întotdeauna pe termen lung

Pașii pe care alegi să îi faci trebuie gândiți pe o perioadă mai mare de timp. Atunci când faci ceva astăzi, să ai în vedere ce se poate întâmpla peste 2 luni și tot așa. 

Pasul 4

Combate frica și nesiguranța prin depășirea limitei pe care ți-ai indus-o de unul singur

Schimbarea înseamnă depășirea unor bariere pe care ți le-ai clădit în mod mai mult sau mai puțin conștient. Comoditatea nu este soluția, iar depășirea limitelor poate să aducă rezultate remarcabile. Conștientizează-ți temerile și controlează-le prin curaj și încredere în forțele proprii.

 

Fii îndrăzneț/îndrăzneață și deschis/deschisă către schimbare! Poate reprezenta un nou început. Un început glorios cu multe experiențe indispensabile.

 

IT’s Wise sprijină schimbarea, te îndeamnă să preiei frâiele și să-ți dai șansa să crești.