Cum facem un CV? Trei metode de a realiza CV-ul perfect.

Căutarea unui job poate fi, de cele mai multe ori, destul de dificilă. Poate din pricina cererii prea mici pentru poziția spre care aspiri sau poate din simplul fapt că vrei să te angajezi, dar nu știi exact unde. De la a căuta un job și până la primul interviu este cale lungă. Până în acel punct, există și alte etape prin care trebuie să treci (depinde foarte mult de compania la care aplici).

În principiu, știm cu toții că una dintre etapele definitorii din procesul de recrutare este etapa CV-ului. Am crede că aceasta nu este eliminatorie, că toată lumea trece mai departe atât timp cât ai un CV stufos, plin de experiențe, cunoștințe și toate cele. Lucrurile nu stau chiar așa. Este important să ai un CV adaptat la postul la care aplici și care să fie real și sincer. Un CV voluminos, dar care nu are absolut nicio legătură cu jobul, nu o să însemne nimic pentru omul de resurse umane. Este esențial să utilizezi cuvinte cheie în CV-ul tău. În funcție de domeniul pentru care aplici, există anumiți termeni specifici pe care angajatorii îi folosesc atunci când caută potențiali candidați pentru job. Aceste cuvinte cheie, inserate în CV, pot crește posibilitatea găsiri rapide a unui job. Puteți utiliza anumite tool-uri pentru a genera cuvinte cheie pe baza job description-urilor și te vor ajuta să îți analizezi CV-ul înainte să aplici. Câteva exemple de astfel de tool-uri sunt Jobalytics sau Jobscan.ro.

Trebuie să conștientizăm că dinamica în care lucrează omul de resurse umane este mai rapidă decât Usain Bolt. De aceea, trebuie să te asiguri că CV-ul tău este remarcat. Gândește-te că acesta vizualizează zilnic peste 50 sau 100 de CV-uri și doar „acel ceva” o să scoată CV-ul tău din mormanul de hârtii.

CV-ul are în general o structură simplă, un schelet pe care să construiești. Te poți ghida după aceasta, asigurându-te că tot ceea ce atașezi este pentru jobul vizat – nu mai mult, nici mai puțin. Știm că e tentant ca uneori să mai adaugi tot ce ai în palmares, însă nimeni nu va aprecia că tu ai fost la o întâlnire a medicilor din Lombardia, când jobul pentru care trimiți CV-ul este de Java Developer. Așadar, clădiți pe structură și nu în afara ei, cu informații care să aducă plus valoare și nu care să vă tragă înapoi.

Structura CV-ului standard are 6 puncte principale. Ești liber să adaugi și altele, însă asigură-te că menținem cei 6 piloni în picioare.

  1. Informații de contact

În prima parte a CV-ului trebuie să adaugi datele tale de contact (e-mail-ul și numărul de telefon sunt esențiale). Poți adăuga aici și un link către site-ul tău de prezentare sau către profilul Linkedin.

     2. About me

Obiectivul profesional ar fi indicat să-l treci în deschiderea CV-ului. Acea scurtă poveste despre tine este primul lucru pe care îl citește recrutorul și ar fi indicat să faci o impresie bună. Adaptează obiectivul profesional în funcție de jobul pentru care aplici și specifică anumite calități care te pot califica pentru un job.

     3. Experiența profesională

Adaugă joburile pe care le-ai avut în ordine invers cronologică, dar doar pe cele pe care le consideri relevante pentru locul de muncă pentru care depui CV-ul. Pentru fiecare job este indicat să specifici compania în care ai lucrat, funcția pe care ai avut-o și perioada în care ai lucrat acolo. De asemenea, poți adăuga câteva rânduri prin care să explici rolul pe care l-ai îndeplinit, punctând responsabilitățile și realizările.

      4. Educația

Poți utiliza același procedeu ca în cazul experienței profesionale – ordine invers cronnologică. Include aici numele instituțiilor de învățământ, certificările și diplomele obținute.

Atenție: CV-ul tău trebuie să transmită că ești implicat să înveți continuu. Nu este relevant ce curs ai făcut acum 15 ani.

      5. Abilități/ Competențe (Soft skills & Tehnical skills)

În momentul în care ajungi la rubrica de abilități, trebuie să selectezi din multitudinea de abilități pe care le ai, doar pe acelea care au legătură cu jobul pentru care aplici. Abilitățile pe care alegi să le treci aici trebuie să fie susținute de realizări. Te sfătuim să profiți de această rubrică și să încerci să pui în valoare ceea ce știi.

       6. Limbi străine

Înainte de a adăuga o limbă străină în CV-ul tău, gândește-te de cât timp nu ai mai vorbit acea limbă. Analizați fiecare limbă străină din 3 perspective: vorbit, scris și citit.

Pe lângă structură, CV-ul trebuie să respecte niște reguli:

  • să nu conțină greșeli – greșelile gramaticale, ortografice s-ar putea să îți reducă șansele de a fi chemat la interviu;
  • să fie succint – 2 pagini, maxim 3;
  • să fie redactat în ordine invers cronologică;
  • informațiile cuprinse în CV să fie clare.

Pe lângă conținutul CV-ului, care trebuie să fie relevant și pliat pe job, partea vizuală aduce puncte în plus, credeți-ne. Nu te gândi acum că un CV plin de elemente, floricele și sclipici o să atragă. Când spunem parte vizuală, ne gândim la simplitate. CV-ul să fie mai ușor de citit. Nu folosim font de 8 puncte fără spațiu sau font de culoare galben pe fundal negru. Trebuie să lucrăm simplu și curat. Și pentru că suntem prietenoși indiferent de situație, îți arătăm câteva metode prin care îți poți realiza CV-ul astfel încât să îți crești șansele de a fi remarcat.

CV-ul în Europass este cel mai des întâlnit. Cu toții am apelat la această variantă la început, pentru că trebuie să recunoaștem – easy peasy lemon squeezy. Pașii sunt simpli: intri pe site și ai câteva template-uri predefinite, adaugi informația și dai finish. Este varianta cea mai simplă, dar nu cea mai bună. Poți încerca metoda Europass, însă o poți îmbunătăți puțin. Mai adaugă elemente sau așază altfel informațiile în pagină. Mici detalii care contează și fac diferența.

Propunem alte 3 metode prin care îți poți crea CV-ul mult visat.

  1. Word

Când auzim Word ne gândim instant la Times New Roman, 12 puncte, aliniere justify, 1,5 puncte între rânduri, însă e mai mult de atât. Poți folosi Word-ul în realizarea CV-ului tău și poți fi mândru de rezultatele obținute. Nu ai nevoie de nimic altceva decât de motivație, inspirație și timp. Dacă nu ai în minte o idee de grafică, te poți inspira de pe Pinterest sau alte site-uri adiacente. Ajutat de elementele (linii, săgeți, cercuri etc.) puse la dispoziție de procesorul de text, vei construi un CV care poate ieși ușor în evidență.

 

    2. Canva

Canva este o platformă de design grafic utilizată pentru a crea prezentări, clipuri video, postări pentru Social Media, chiar și CV-uri. Este foarte ușor de folosit, iar template-urile puse la dispoziție reprezintă un adevărat sprijin. În Canva lucrezi online, nu este nevoie să descarci absolut nimic. Caută „canva.com”, creează-ți un cont și apoi începe procesul de creație. Ai la dispoziție elemente, fonturi, imagini pe care le poți folosi (free sau premium).

 

    3. IIlustrator

Metoda a treia este puțin mai dificilă, mai ales pentru cei care nu au mai lucrat până acum cu un editor grafic, însă nu pe atât de dificilă încât să nu încerci măcar. Acest editor grafic vectorial te poate ajuta în construirea CV-ului tău. Ai la dispoziție vectori (free/ premium) pe site-uri precum freepik.com cu care să-ți înfrumusețezi materialul.

 

Ți-am prezentat astăzi doar 3 metode đin cele multe care există, care credem noi că o să te ajute în asamblarea CV-ului tău. Sperăm că ți-am fost de ajutor și că ți-am dat un imbold în acest sens.

Dacă dorești să afli mai multe detalii despre una dintre metode, ne poți trimite un mesaj. Răspundem cât ai spune IT’s Wise.

Ne-ar plăcea să vedem la ce rezultate ai ajuns. Așadar, trimite-ne CV-ul tău la tudor.amarie@itswise.ro pliat pe una dintre joburile de pe site.

Să plouă cu CV-uri!