Nu mai munci nici o zi din viața ta!

„Fă ceea ce îți place și nu vei mai munci nici o zi din viața ta!”

Iată un motto pe placul nostru. Știm că nu este pe placul tuturor. Ba chiar am dat și peste unele articole ce îl criticau vehement, așa că noi ne-am gândit să îl abordăm dintr-o latură puțin diferită.

Ce înseamnă, de fapt, acest îndemn

Nu este o campanie de promovare a leneviei, așa cum poate părea. Dimpotrivă. Este, de fapt, o campanie de promovare a descoperirii de sine, a identificării lucrurilor care-ți fac sufletul să vibreze și creierul să-și aprindă beculețele, a curajului de a-ți găsi calea și de a o urma. A încăpățânării să devii bun, mult mai bun, foarte bun în ceea ce faci.

Iar după ce vei face toate astea, nu vei mai simți că muncești. Asta înseamnă, de fapt, acest îndemn.

Și, pentru că nouă ne place să facem research, să căutăm explicații, să înțelegem lucrurile, am găsit o noțiune faină, strâns legată de îndemnul buclucaș, noțiune pe care o vom împărtăși cu voi: starea de flux.

Ce este starea de flux și cum intri în ea

De fapt, nu prea intri în ea, ci îți dai seama că ești în ea. Adică nu prea poți, conștient, să te descalți de papuci, să deschizi ușa și să intri în starea de flux. Te trezești că ești acolo. Sau nici măcar nu te trezești pentru că ești prea prins.

Să vă explicăm.

Starea de flux se referă la o experiență psihologică pe care o trăiești atunci când ești complet absorbit de o activitate ce îți solicită pe deplin abilitățile, atât de mult încât pierzi noțiunea timpului.

Cu alte cuvinte mai puțin sofisticate: starea de flux apare atunci când muncești la ceva atât de interesant, încât nu-ți dai seama că trece timpul.

Unii dintre cei ce au studiat acest concept susțin chiar că, odată intrați în această stare, succesul este inevitabil. Nu putem decât să-i credem pe cuvânt :).

Este o stare în care ne descotorosim de limite și de frici, blocajele dispar iar noi reușim să ne exprimăm la adevăratul potențial.

Starea de flux & friends

Cea mai simplă metodă de a identifica dacă faci ceea ce îți place este să analizezi de câte ori intri în această stare, atunci când faci lucrul respectiv. Odată identificat acest aspect, ar fi bine să ții cont și de altele, precum:

  • Ceea ce faci te face fericit?

Despre fericirea la locul de muncă am mai scris, așa că te invităm să arunci o privire pe acest articol.

  • Cât de bun ești în a face ceea ce-ți place?

După ce ai identificat ce îți place să faci, pentru a-l transforma într-un job permanent trebuie să devii bun, foarte bun. Acest lucru înseamnă să continui să înveți, să descoperi, să explorezi. Știi tu, să nu te plafonezi. Abia așa vei reuși să muncești fără să simți că muncești.

  • Cât de prietenos este mediul cu tine?

Este normal să nu putem lucra în orice condiții. Este normal să ai nevoie de un spațiu care să te inspire (poate un birou mare și complet gol, doar cu un laptop pe el sau, dimpotrivă, unul plin de lucruri colorate). Este normal să-ți dorești colegi care să te motiveze sau oameni care să-ți susțină dezvoltarea. Și este la fel de normal să nu te poți manifesta pe deplin dacă nu te simți în largul tău.

Acestea fiind spuse, noi vă îndemnăm să nu vă opriți până nu veți reuși să munciți din plăcere, fără să vă dați seama că munciți.